Mut Son Dakika
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

Mut Tarih Kokuyor sahip çıkan yok

HASAN ÇETİN

07 Haziran 2024, 08:43

HASAN ÇETİN

İnanın günlerce düşündüm. Mut ilçesinde kayıtlıdan belki de kayıtsız adı şanı belli olmayan tarihi yerler hat tinden çok. 

Nedense Mut ilçesinin hiçbir şeyine sahip çıkan yok denecek kadar çok.Sadece üst makamdakilerin işi gücü başka. Tarihine sahip çıkıp tanıtmak için ne gerekiyorsa yapılması lazımken maalesef işleri güçleri başka şeylerle uğraş vermek. 

Eğer bir memurun tayini yapılacaksa anında yaparlar.
Yetkililere buradan sesleniyorum İlçenin tarihi varlıklarını önünüze koyun, kayıtsızları da araştırıp bulun güzel bir tanıtımla medyaya duyurun ki Mut ilçesinin tarihi bir ilçe olduğunu herkes bilsin. 

İşte Mut Tarihinden bazı bildiklerimin notları

Mut İlçesi, Yontma Taş ve Cilalı Taş Devri izlerini taşımakla birlikte İlçenin kuruluşunun Hititlere dayandığı ve o zamanki adının Yenika veya Yenikande olduğu ve ismin "Yenişehir" anlamına geldiği söylenir. İlçenin Romalılar dönemindeki ismi CLAUDO POLİS olduğu, Mut Kalesinin batı kısmındaki kitabeden anlaşılmaktadır. 

M.Ö 334 yılında Büyük İskender tarafından Makedonya topraklarına katılan ve Büyük İskender'in komutanlarından MUT'S veya MUT'YOS isimli bir komutanın yaşadığı ve İlçenin bugünkü isminin komutanın adından geldiği sanılmaktadır. 

Abbasi Halifelerinden Harun Reşit zamanında (786-809) tarihleri arasında Mut Müslümanların eline geçer.11.y.y da Selçuklu Oğullarının bir boyu olan Yörük Beyleri, Mut ve yöresinin yönetimini ellerine geçirmiştir. Selçuklulardan sonra Karamanoğulları'nın eline geçen yöre 1466 yılında Fatih Sultan Mehmet'in vezirlerinden İshak paşa tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. İshak paşa Mut Kalesini onarmıştır.1. Dünya Savaşı sonunda İtalyanların işgal bölgesine düşen Mut fiilen işgal edilmemiş, işgal edilen komşu İlçelerinin yardımına koşarak Kurtuluş Savaşına girilen katkılarından dolayı Ulu Önder Atatürk'ten tebrik telgrafı almıştır. 

COĞRAFİ DURUMU İSE 

Mut İlçesi Toros dağları eteklerinde, Göksu Nehri kıyılarında kurulmuştur. Doğusunda Silifke, Kuzeyinde Karaman ve Güneyinde Gülnar topraklarıyla çevrili Mersin-Karaman Devlet karayolu (D-715) üzerinde ve 250-300 rakımda yerleşimi bulunmaktadır. İlçenin toplam alanı 2860 km2.dir. Akdeniz iklimi ile karasal iklimin karakteristik özelliğini taşıyan İlçede, yazları kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağışlı geçer m2' ye düşen yıllık yağış miktarı 412 kg’dır. Kozlar ve Sertavul yaylaları ile Çınaraltı ve Karaekşi Milli Parkları mevcuttur. 

İŞTE KAYIT ALTINDAKİ BAZI TARİHİ YERLER 

MUT KALESİ 
ALAHAN MANASTIRI 
MAVGA KALESİ 
DAĞPAZARI KİLİSESİ (CORAPİSSUS) 
BALABOLU HAREBELERİ (ADRASOS) 
LAAL PAŞA CAMİİ KÜMBETLER 
SARTAVUL HANLARI 
KARACAOĞLAN HEYKELİ VE MEZARI 
DAĞ CAMİİ
ALAODA (MAĞARASI) 
SÖĞÜTÖZÜ KÖPRÜSÜ 
SİNOBİÇ KALINTILARI 
KIZIL MİNARE 
NURE SOFİ TARBESİ 
YERKÖPRÜ ŞELALESİ KARAEKŞİ 
KIRKPINAR VS. 

Bunlar ne ki daha kayıtsız olarak neler var neler. Özellikle Alahan gibi yerlerdeki kayalara oyulmuş ve talan edilmiş mezarlar gibi. 

Özellikle sormak istiyorum ilçeden sorumlu yetkililer neden ilçemizin tarihinin tanıtımı için bir girişimde bulunmuyorsunuz. Başka şeylerden sıra gelmiyor galiba. Şahsen benim aklıma öyle geliyor. 

Haydi hayırlısı

Bu haber 124 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

ANKET

MUT YETERİNCE HİZMET GÖRÜYORMJ




Tüm Anketler

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI FİYAT ŞEYTANLIĞI23 Kasım 2024


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi