Mut Son Dakika
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

Yapılmayan kış saati uygulaması korku salıyor

HASAN ÇETİN

01 Kasım 2024, 07:34

HASAN ÇETİN

Buradan yetkililere sesleniyorum kış saati uygulaması neden yapılmıyor. Sabahın köründe o karanlık ortamda işe gidenleri hiç mi düşünmüyorsunuz. Niye düşüneceksiniz ki çünkü siz o saatleri korkuyu yaşamıyorsunuz.

Kış saatine geçilmeli çünkü karanlık sokaklarda vatandaş kendini güvende hissetmezse depresif duygular uyanır.

Kış saati uygulamasının yapılmasına karşı gelen yetkililere buradan soruyorum. Sabahın karanlığında işe giden vatandaşı ve okula giden öğrencileri hiç mi düşünmüyorsunuz. Gerçi neden düşüneceksiniz de aynı ortamı sizler yaşamadığınız için umurunuzda bile değil.

Özellikle Enerji tasarrufuyla ortaya çıkan yaz kış saati uygulaması, enerji kaynaklarının az olduğu bin 700’lere dayanıyor.

Ekvator ülkelerinde gündüz gece eşit olduğu için ihtiyaç duyulmazken geniş yüzölçümlü çok saat dilimli ülkelerde ise tasarruftan çok karmaşa yaratıyor. Eksisiyle artısıyla yaz saatinin tarihini, bilimsel altyapısına “Sputnik” derledi.

Bu fikrin ortaya çıktığı İngiltere ve ABD dâhil dünyanın dört bir yanında ülkeler, sürekli olarak yaz saati uygulamasını tartışmış, benimsemiş, uygulamış veya kaldırmış. Yaz saati uygulamasının tarihine bakıldığında hep savaş zamanı, kaynakların kısıtlı olduğu dönemlerde yürürlüğe girdiği görülmüştür.

İlk resmi uygulama kömür tasarrufu için 1916’da başladı. Almanya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, I. Dünya Savaşı sırasında kömür tasarrufu sağlamak amacıyla 1916 yılında saatleri ileri alarak bu uygulamayı başladı ve İngiltere ile diğer Avrupa ülkeleri de bu uygulamayı benimsedi.

ABD’de yaz saati uygulaması, 2. Dünya Savaşı sırasında başlayarak savaşın en yoğun yılları olan, 1942-1945 yılları arasında sürekli olarak kullandı. Savaş sebebiyle kısıtlı enerji kaynakları, birçok ülkeyi savaş boyunca yaz saati uygulamasını benimsemeye itti.

1970’lerdeki petrol kriziyle yaz saati tekrar popüler oldu. Tarihe bakıldığında savaş gibi enerji kaynaklarının kısıtlı olduğu dönemde popüler olan yaz saati uygulaması, 1973’te yaşanan petrol kriziyle tekrar kullanılmaya başlandı. Kısıtlı enerji kaynakları nedeniyle enerji tüketimini azaltmak ve elektrik tasarrufu sağlamak için yaz saati uygulaması daha çok ülke tarafından kullanıldı.

Avrupa Birliği ülkeleri 1980’lerden bu yana yaz saati uygulamasını standart olarak kullanıyor ve ABD ise 1966 yılında Uniform Time Act adlı yasa ile yaz saati uygulamasını ülke genelinde standart hale getirdi. 2007 yılında ise yaz saati uygulamasının süresi genişletildi.

11 farklı zaman dilimi bulunan Rusya’da kalıcı kış saatine geçildi. Asya ve Afrika kıtasındaki bazı ülkeler, ülke genişliği, ekvatora yakınlığı ve birden fazla zaman diliminin ülkede kullanılması gibi coğrafik nedenlerle enerji tasarrufu sağlamaya çalışırken karmaşa yarattığı için yaz saati uygulamasını kullanmıyor.

Afrika kıtasında yaz saati uygulaması yaygın olarak kullanılmaz çünkü ekvatora yakın olan ülkelerde gün uzunluğu yıl boyunca sabit kalır.

Yaz saati uygulaması 1970’lerdeki petrol kriziyle Türkiye’ye giriş yaptı. 70’lerin petrol krizi, Türkiye’de yaz saati uygulaması başlatılmış ve yıllarca belirli tarihlerde saatlerin ileri ve geri alınması şeklinde uygulanmıştır.

2016 yılında Türkiye, kış saati uygulamasını terk ederek yıl boyunca yaz saatinde kalmaya karar verdi. Böylece Türkiye sürekli olarak GMT+3 zaman diliminde kalmakta.

Yaz saati uygulaması, insanların gün ışığından yararlanma süresini uzatmayı amaçlar ve teorik olarak daha az elektrik kullanmasını sağlamayı hedefler.

Günümüzde enerji aydınlatma dışında ısıtma, soğutma ve elektronik cihazlarda kullanıldığı için aydınlatma maliyeti tek başına tasarruf sağlamada yeterli olmayabiliyor. LED ve enerji tasarruflu ampuller de aydınlatma masraflarını büyük ölçüde azalttığından, yaz saati uygulamasının bu konudaki etkisi artık daha sınırlı.

Yaz saatinin avantajları ve dezavantajları nelerdir. Sıcak bölgelerde, gün ışığından daha fazla faydalanılması, insanların klimayı daha uzun süre çalıştırmasına ve soğuk bölgelerde ise, sabah saatlerinin karanlık kalması daha fazla ısıtma ihtiyacına yol açarak enerji kaynaklarını ve dolayısıyla enerji maliyetlerini yükseltebilir.

 

Bu haber 44 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

ANKET

MUT YETERİNCE HİZMET GÖRÜYORMJ




Tüm Anketler

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI FİYAT ŞEYTANLIĞI23 Kasım 2024


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi